‘Eten voor jou’: gezond op weg naar herstel in het ziekenhuis

‘Eten voor jou’: gezond op weg naar herstel in het ziekenhuis

Voeding afstemmen op de behandeling van patiënten. Hen zo veel mogelijk aan tafel laten eten in plaats van in bed en voedingsadvies op maat als zij medicijnen slikken.
‘Eten voor jou’, het nieuwe maaltijdbelevingsconcept van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), slaat aan.

Ziek zijn kan veel vragen van je lichaam. Als je ziek bent of een operatie hebt gehad, heeft je lichaam meer voedingsstoffen en energie nodig dan normaal. Dit gebruikt je lichaam om te herstellen.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) vindt het daarom belangrijk dat patiënten goed eten en drinken.

De maaltijden in het concept ‘Eten voor jou’ sluiten aan bij de moderne kijk op eten en drinken én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Daarom zijn er veel eiwitrijke en zoutarme gerechten. Ze zijn op smaak zijn gebracht met specerijen. ‘’Eten moet natuurlijk ook lekker zijn. Daarom is bij ons alles ambachtelijk bereid in onze eigen keuken en seizoensgebonden’’, aldus Eline Vermeulen, projectleider van Eten voor jou.

Pyjama en pantoffels
Maar met alleen goed eten kom je er niet. Uit onderzoek in het ETZ blijkt dat meer dan zeventig procent van de patiënten inmiddels uit bed eet. Een cultuuromslag. ‘’Veel mensen komen naar het ziekenhuis met alleen een pyjama en pantoffels bij zich. Dat moet echt anders, meer bewegen. Daarom stimuleren onze zorgassistenten om mensen uit bed te laten eten, want bewegen versterkt je spiermassa en is beter voor je herstel”, aldus Cathelijn Bogaers, hoofd paramedische dienst.

Een moment om naar uit te kijken
“Goed eten en drinken kun je tegenwoordig in de meeste ziekenhuizen. Het unieke van dit concept zit ‘m in de combinatie van eten, bewegen en medicijnen. Patiënten herstellen sneller als we eten en drinken meer op de behandeling afstemmen. En daar moeten onze patiënten ook eigen keuzes in kunnen maken. Patiënten kunnen de gerechten zelf ‘a la carte’ bestellen. Ook is er voedingsadvies op maat. Eten en drinken is een moment geworden om naar uit te kijken’’, vertelt hoofd Voeding Eline Vermeulen.

Veelbelovende resultaten
Eten voor jou startte in juni 2019. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Patiënten geven gemiddeld een 8,2 voor de patiënttevredenheid en een 9 voor smaak en presentatie van de gerechten. Ook waarderen patiënten het persoonlijk contact bij het serveren van de maaltijden. Andere resultaten zijn dat de eiwitinname is verhoogd en dat patiënten minder in bed liggen. Cathelijn Bogaers: “Dit is positief, want als patiënten meer eiwitten eten, gaan wonden sneller dicht. Ook hebben patiënten minder complicaties en worden ze minder snel opnieuw opgenomen in het ziekenhuis”.

Toekomst
Eline, Cathelijn en hun teams hebben een duidelijke toekomstmissie voor Eten voor jou: het beste ziekenhuis van Nederland zijn op het gebied van eten en drinken. ‘’We willen leren van alle resultaten uit de onderzoeken die we doen en van de reacties van patiënten. Ook gaan we nog meer wetenschappelijk onderzoek doen in relatie tot eten en drinken. Maar het belangrijkste: het concept uitbreiden naar de periode voor opname en na ontslag in het ziekenhuis. Want ook dan is goed eten en drinken heel belangrijk”, aldus Eline Vermeulen.

FOTOBIJSCHRIFT:
Patiënten eten in het ETZ zoveel mogelijk uit bed want bewegen is beter voor herstel.

FOTO: ETZ Fotografie & Film

 

Terug naar nieuwsoverzicht