Kennistafel ORO "Voedselveiligheid voor cliënten"

Kennistafel ORO stond voor 6 november voor een aantal geïnteresseerden op de agenda. Onderwerp was “Voedselveiligheid voor cliënten”

Ontvangst op het parkachtige bos van ’t Rijtven in Deurne. “Het leven is goed in Brabantse land” en “Langs het tuinpad van m’n vader - Zag ik de hoge bomen staan - Ik was een kind en wist niet beter- Dan dat ‘t nooit voorbij zou gaan” komt bij je op.

Marcel van de Berkmortel ontvangt ons met zijn twee collega’s Conny van Laarhoven (begeleider dagbesteding) en Willemien Gijsbers (hospitality coach). Marcel is niet van de lange inleidingen en uitgebreide betogen; Conny & Willemien compenseren dat ruimhartig. Samen zijn ze een mooi gastvrijheids-span!

We worden helemaal ondergedompeld in ORO. Gespecialiseerd in de zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. ORO maakt kwetsbare mensen gelukkig. Hierbij gaat het om zelf kiezen en meedoen. Dit wil ik wel, dit zeker niet. Meedoen in de buurt, in de samenleving en van toegevoegde waarde zijn.  MEEDOEN IS EEN RECHT en dat heeft ORO in de haarvaten van de organisatie zitten. Alles is daarop gericht. WHAUW! Marcel prijst zich gelukkig met een sterke Raad van Bestuur die er echt voor gaat.

Vertaald naar eten en drinken zijn locaties zelf verantwoordelijk voor bestellen, regenereren, koken en serveren. En dat is vertaald naar hospitality coaches, -medewerkers en -assistenten.  Geen verschil in de dienstkleding tussen medewerkers en cliënten is daarbij een mooi voorbeeld van.

De cliënten en medewerkers die in het proces eten en drinken samenwerken doorlopen samen een leergang voedselveiligheid die intern binnen ORO wordt gegeven. Onderwerpen: hoe je alles schoon moet maken / waar je op moet letten als je eten en drinken koopt / hoe je eten en drinken moet bewaren / waar je ziek van kunt worden / waar je op moet letten als je eten en drinken klaar maakt en waarom het belangrijk is dat jouw eten goed warm wordt gemaakt. Klinkt als appeltje – eitje maar dat is nu net zo moeilijk.

Wat levert het op: verbinding – bewustwording – kennis – eigenwaarde – trotse ouders en een groot sociaal netwerk. En natuurlijk is het geborgd: Plan -Do – Check – Act want jaarlijks krijgen de cursisten herhalingslessen en is alles opgenomen in het voedingsbeleid, begroting en de SLA’s met de woongroepen.

Marcel, Conny en Willemien delen ruimhartig het studieboek voedselveiligheid (“Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen!”).

Dá ge bedankt zèt dá witte!

 

Terug naar nieuwsoverzicht