Nieuwe voorzitter VKGE

De Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg (VKGE) heeft op 5 oktober, tijdens haar jaarlijkse Congresdag, een nieuwe bestuurslid en voorzitter gekozen en aangesteld: Eline Vermeulen. Eline is manager Eten, Drinken & Gastvrijheid van het ETZ en zij nam op feestelijke wijze de voorzittershamer over Patrick van Gerven.

Patrick van Gerven heeft de afgelopen jaren, als boegbeeld van de vereniging, verbindingen weten te leggen tussen zorg en het bedrijfsleven. De vereniging is een kennisplatform dat zich sinds 1981 actief inzet voor de professionalisering van de voedingsverzorging binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Haar leden zijn leidinggevende vakgenoten die over grenzen kunnen kijken, oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen maar vooral willen leren van elkaar. Aangesloten leden zijn werkzaam  in een profit en non profit organisatie. Met Patrick als enthousiaste voorzitter groeide de VKGE in een periode van 4 jaren van 60 naar meer dan 100 leden. Nu zeggen aantallen van leden niet alles maar hun interactie wel. De vereniging is trots om te melden dat de aanwezigheid tijdens activiteiten ruim boven de 70% ligt en tijdens de afgelopen Congresdag nog aanzienlijk hoger.

Deze Congresdag met als thema  “Zorg is Topsport” werd gehouden in het ZiN-inspiratielab in Veghel. Een bewuste keuze om dit thema te kiezen en ook deze locatie; een korte toelichting. Het werkelijke verschil tussen topsporters en gewoon talent is dat de besten niet alleen beter weten wat ze op het veld of de baan moeten doen, ze doen dat ook. Dat is dus de vertaling van het cognitieve in de sportsituatie, in tactische vaardigheid, in positie kiezen en in de besluitvorming. Ze hebben allemaal een basisniveau op uithoudingsvermogen, snelheid, techniek en fysiek, maar de toppers zijn gewoon beter omdat ze onder druk sneller de beslissende actie maken.  Maar er is meer dan aangeboren aanleg, intuïtie, slimheid en passie. Degenen die echt heel goed worden, nemen meer verantwoordelijkheid. Die durven ook tegen de trainer te zeggen: kunnen we het niet beter op een andere manier doen?
 
De VKGE nodigt u uit om de vorige alinea nog een keer te lezen. Maar nu vanuit zorgperspectief (met je ‘zorgbril’ op). De overeenkomsten met  topsport en werken in de zorg zijn daarmee verrassend groot, niet waar? Niet alleen zorg verlenen omdat het moet gebeuren, maar streven naar de beste persoonlijke zorg. Iedere dag weer, 365 dagen per jaar. Waarbij permanent rekening wordt gehouden met alle interne en externe richtlijnen, budgetten, trends, ontwikkelingen enzovoorts en enzoverder. Dat vraagt om continue keuzes te maken zónder die intuïtie, slimheid en passie te verliezen. En dat is, wat de VKGE betreft, écht topsport! Tijdens het congres werden de aanwezigen centraal (Lex Verdijk |universiteit Maastricht, en Peter Klosse | Hotel Management School Maastricht) alsook in workshops (André Oomen | O2-Men, Erik te Velthuis | Topsportrestaurant Sportcentrum Papendal , Jasper Udink ten Cate | The Creative Chef en Michel Wanders | Geurmarketing) inzichten gegeven hoe het anders en beter kan. Kennispleinen werden verzorgd door Frans Gerrits | Unilever Foodsolutions, Anton Francois | Voedingswaardecheck en de hoog gewaardeerde en geaccrediteerde E-learning applicatie van FrieslandCampina.

Patrick van Gerven heeft bij de VKGE en zijn werkgever Elkerliek ziekenhuis aangetoond een echte topsporter te zijn. Reden waarom de VKGE hem tijdens het congres in de spreekwoordelijke bloemetjes heeft gezet. Aan Eline de nobele taak om het op haar eigen wijze het spreekwoordelijke estafettestokje over te nemen.

Eline kijkt er erg naar uit om samen met het bestuur aan de slag te gaan: “In mijn dagelijkse functie in het ziekenhuis ben ik voortdurend alert op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid. Ik leer daarbij graag van ervaringen bij andere organisaties. We kunnen immers veel van elkaar leren en elkaar vooruit helpen, onder meer door intensief samen te werken. Ik hoop als voorzitter van de VKGE een brug te kunnen slaan tussen de leden, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar vernieuwing en verbetering”.

 

Terug naar nieuwsoverzicht